Tävlingsbanor för Formel Vee


Här kan ni läsa mina åsikter om de banor vi kör på. Som referens för mina åsikter ligger de tävlingar som kördes 2000.
Turordningen av banor ändras från år till år. Jag vill därför hänvisa till fliken för aktuellt år för mer aktuell information.

Lördagar är i regel vigda för träning och tidsträning medan söndagen är den avgörande tävlingsdagen.

Då Anderstorp är min hemmabana kommer Team B.R.A. att ha lite evenemang kring denna tävling.
Klicka på datumet för att läsa närmare om just den tävlingen.

Klubbrace Anderstorp.
Deltävling 1 samt Säsongsstart Mantorp Park.
Deltävling 2 samt EM-deltävling Anderstorp.
Deltävling 3 Karlskoga.
Deltävling 4 Knutstorp.
Deltävling 5 Kinnekulle.
Deltävling 6 Falkenberg.
Deltävling 7 samt Säsongsavslutning Anderstorp.


20 April Klubbrace i Anderstorp.
Detta är en tävling som används lite som "Kick off" för Formel Vee säsongen. Ulf Pettersson i samarbete med ARC ser till att denna tävling genomförs. Vi tackar för detta. Tävlingen är mest för att samtliga förare skall få en chans att träffas och snacka igenom vinterns arbete. Som avslutning på dagen håller vi ett klubbmöte för Formel Vee Sverige.


Mantorp Park.
Banan i Mantorp räknas inte till mina favoriter. En lång raka som tyvärr inte kan utnyttjas av våra bilar med en alldeles för låg toppfart. Jag föredrar därför att köra korta slingan här. Banor med knixiga kurvkombinationer tilltalar mig betydligt mera.
I övrigt måste väl sägas att Mantorp tillhör de bättre underhållna banorna. Asfalten håller en hyffsad klass och kör man korta slingan får publiken god chans att kunna se i stort sett hela banan.
Tävlingarna i Mantorp brukar skilja sig en aning från övriga tävlingar, då vi normalt kör två tävlingar här. En på lördagen som även gäller som kval till Söndagens tävling. Båda tävlingarna räknas oftast in i cupen för Formel Vee Sverige medan endast Söndagens tävling ingår i RHK-cupen. 2000 tog jag hem segern i båda tävlingarna, den sistnämnda med en aning flax då Nick Tammemägi olyckligtvis blev stående efter långa rakan med en trasig gaswire.


Anderstorp.
Med tanke på att formel 1 under 70- Talet besökte denna banan måste de verkligen räknas lite som en klassiker. Tyvärr bryr inte våra bilar sig om det utan tycker här precis som på Mantorp att rakan är för lång
Detta medför dock inte att jag föredrar den korta slingan. Jag älskar att få köra på hela banan. Troligtvis beror det på att man verkligen känner att banan är gjord för riktigt snabba bilar med sina duserade U-kurvor. Dessutom medger banan många fina omkörningstillfällen. Att få köra en riktigt motorstark bil med bra väghållning måste vara en fröjd på denna banan.
Då ARC hade fått hovets tillstånd att kalla tävlingen 2001 för "Prins Bertil Memorial" blev detta utan tvekan årets stora händelse. Och som inte detta skulle vara nog så var det ju faktiskt ett EM, vi hoppades på många utländska förare. Men de uteblev tyvärr. Normalt är evenemanget mer känt under namnet "Oldtimer festival". Hoppas bara inte att jag personligen räknas in till en "oldtimer". EM tävling 2000 blev tyvärr min sämsta tävling av alla. Inte enbart för att jag slutade som tvåa utan också då jag klantade mig, missade en gulflagg och lyckades träffa Lars-Gunnar Ljungmans bakdäck med min nos, (ledsen för detta Ljungman). Min nos flög upp likt en motorhuv och tvingade mig att stanna till vid banans sida. I stundens hetta…….. Visserligen sörjer jag inte för detta idag men pinsamt var det och mycket jobb för Teamet att laga. Lyckligtvis kunde jag fullfölja tävlingen och ta mig i mål som tvåa i min klass efter Nick Tammemägi, grattis Nick detta var du väl förtjänt.


Karlskoga & Gälleråsen.
Gälleråsen är en riktig gokartbana med trixiga kurvkombinationer. Precis vad jag borde älska om det inte varit för att banan är så sliten och i stort behov av renovering. Trots detta ger banan föraren en stor utmaning då det gäller att hitta de rätta inställningar och våga köra ganska aggressivt. Att sedan efter att ha slitit sista hårstråt från sitt huvud i ivern att hitta rätt inställningar så gäller det att hitta rätta linjen genom kurvorna. Med lite riktig asfalt så skulle denna bana hamna högt på min lista.
Tävlingen 2000 bjöd på en mycket blandad helg för min del. Allt från en rejäl avkörning där hasplåt under motor blev kvar på banan till helt misslyckade inställningar på bilen. Inställningarna fick jag hjälp av Jens Hanssen att råda bot på. Mången tack för detta Jens! Teamet glömmer det aldrig. Efter att även mina anliggande bromsar hade botats (mitt eget slarv) och Lars-göran Sjöberg fått en knuff av banan (dock inte av mig) kunde jag passera mållinjen som etta.


Knutstorp Ring.
WOW jag säger bara WOW. Detta är min absoluta favoritbana. Tekniskt krävande och härligt kuperad. Detta är banan som skiljer ut agnarna från vetet. Kraven är att ha rätt inställningar, rätt teknik, bra bil men framför allt att hålla tungan rätt i mun. För att hitta ngt negativt med denna bana måste jag tänka länge och slutligen dra till med "för lite omkörningsställen" Publiken bör även de älska den då det finns stora möjlighet att se hela banan från kullen.
Detta var precis som väntat 2000 absolut häftigaste race. Efter en helt misslyckad start och en lätt knuff av banan kunde jag äntligen börja arbeta mig upp i fältet. Allt gick som smort tills jag kom ifatt Nick Tammimägi, denna Nick. Trots sin ålder kör han verkligen som ett riktig proffs. Nick missade lite ut på rakan och jag kunde passera. Lyckan blev dock inte lång då Nick fintade mig i slutet av rakan för att elegant passera mig in i kurvan. Så höll vi på i ca tre varv tills jag slutligen fick min hämnd och passerade honom precis in i gamla velodromen. Yes ännu en seger och en härlig sådan tack vare Nicks underbara "fighting spirit". Tack ännu en gång Nick för en härlig match.


Kinnekulle Ring.
Ännu en härlig bana. Tyvärr något sliten men inte värre än att man verkligen måste älska banan. Kuperade banor likt denna höjer verkligen körglädjen rejält. När dessutom kullarna döljer kommande kurva helt gäller det att verkligen hålla reda på var man önskar ha bilen innan man passerar krönet, annars kan det vara slut för den helgen. Nackdelen med banan är att det tycks alltid vara dåligt väder när jag är där (bättre väder i år tack).
2000 slutade lyckligt och helt utan incidenter. Lars-Göran Sjöberg var uppe och hotade mig mot slutet, men vem blir rädd för "Snurrmeister". Givetvis förivrade sig Sjöberg och snurrade av banan. Segern var min.


Falkenbergs Motorbana.
Min andra favorit bland banor. Vet inte direkt varför jag gillar denna bana så, troligtvis är det för att banan erbjuder så pass höga farter kombinerat med härliga kurvkombinationer. De långa svepande kurvorna inbjuder lätt till att man trycker ner gasen lite för mycket. Sådant kan i högre farter resultera i stora skador på bil och person. Men å andra sidan så är det ju faktiskt en risk som man ska räkna med i denna sporten. Skulle inte denna tanke finnas i huvudet så skulle nog olyckorna öka dramatiskt.
Tyvärr fanns inte Denna bana med på schemat för 2000 och året dessförinnan skall vi nog prata tyst om.Anderstorp.
Avslutning, snyft! jag känner redan nu besvikelsen över att ännu en säsong är till enda. Då Formel 1 under -70 talet besökte Anderstorp är väl detta den egentligen "mesta" banan vi har i Sverige. Banan klassas inte av mig som någon riktig "kickhöjare". Detta beror nog mest på att banan egentligen är byggd för mycket snabbare bilar än min BmVee. Hoppas att jag någon dag får chans att köra riktigt fort på denna bana, jag lovar då att berätta om banan blev en bättre "kickhöjare". 2000 trodde jag hela helgen skulle regna bort. Då jag glömt min flytväst hoppade jag första träning och var på väg att skippa även den andra. Men "racetarmen" drog för mycket. På med overallen och hjälmen, ner i bilen och gasen i botten på rakan….. någon har sagt att kalla däck inte är bra …. Jag tror dem för sedan var det slut. Sandfållan såg tydligen för inbjudande ut, så där stannade jag under hela sista träningspasset. Helgen slutade dock lyckligt med ännu en seger i min klass.Tack för ordet
Mikael Johansson