Knutstorp 2002


Hej kära läsare!



Dagarna före race.

Fredag. Fria träningen.

Fredag. Första Tidsträning.

Lördag. Andra Tidsträning.

Startuppställning.

Söndag Race.

Bilder.




Dagarna före race.

Så var det då bara en vecka kvar till en ny omgång med mina konkurrenter, och med fjolårets Knutstorp där jag på andra varvet fick Billebergas hjälp att sadla om från förare till åskådare, känner jag mig rejält revanchsugen i år.
Jag har nog heller aldrig laddat så hårt inför ett race tidigare. Bilen har fått en rejäl genomgång där jag har gjort allt som står i min makt för att hitta några km/h till på rakan
Som exempel kan nämnas att sju munstycken har borrats i olika dimensioner och stolen har "pressats" ner ca 4-5 centimeter. Så numera sitter jag på ett av ramrören. Men det kan det vara värt, hoppas jag! Tjejen har gjort grovgöra vid spisen och snickrat ihop käk till Teamet för hela helgen. Ett måste då jag verkligen behöver teamet med mig denna helg.
Det är ju denna helgen det verkligen gäller. "Knutan" är ju min favoritbana som jag prisat så. Nu ska jag verkligen ta min första seger det har jag gett mig den på.
Bara nu grejerna håller och den förbannade oturen stannar hemma under helgen så ska jag verkligen göra allt för att stå överst på pallen.
Jaha det va vällan allt för stunden, men titta in snart igen ifall något nytt skulle hända.

Som ett lite extra kul inslag visar jag de bilder från Bugrun i Mantorp som Lars Jonsson skickade mig. Lars bil väckte stor uppmärksamhet i Mantorp. Med lite tur kan det kanske medföra flera förare kommande år.




Torsdag
Så äntligen bar det då iväg till "Knutan" efter att ha kommit i säng tidigast klockan 02:00 på natten varenda dag sedan i Fredags. Samma Fredag som Teamet´s nya bostad i form av en Dodge Van av årsmodell -87 införskaffats.
Problemet var bara att en bostad måste ha sängar o lite andra attiraljer, vilket inte denna vanen hade.
Så nu mindre än en vecka senare hade bostaden fått bäddar för fem och ett bättre golv. Detta var alltså orsaken till de sena kvällarna och med tanke på att både tjejen och jag även jobbade på dagarna så vill jag påstå att det varit en slitsam vecka.
Ögonlocken vägde därför väldigt tungt när jag satte mig bakom ratten och ställde in riktningen mot sydligare breddgrader i Skåne.
Resan började bra vid OK/Q8 i Bredaryd där Dodgen tankades full och plånboken blev tom. Tyvärr ville inte resan fortsätta riktigt lika bra (om man nu kan påstå att en tom plånbok är bra). I vanlig ordning skulle skylten mot Perstorp varit första riktmärket men med ett ekipage på närmare 10 meter och 4 ton lockade inte denna smala och kurviga väg för mycket. Nej gasen hålls kvar i sitt läge och Perstorpsskylten försvann snabbt i backspegeln.
Det tog inte mer än högst 2 minuter innan mobilen vrålade och Teamchefens lite retfulla röst sa "Varför missade du att svänga?" Svaret var solklart. "Vi vet en bättre väg". "Va aldrig kaxig innan du är säker på din sak" är ett mycket bra råd från min sida. Tjejen som idag skulle vara kartläsare saknade tyvärr karta men var ändå säker på sin sak. "Vi ska svänga i Åstorp" Sa hon med självsäker ton.
Visst hon hade alldeles rätt, problemet var bara "mot vad". Hmmm det var nu problemen dök upp. Två mackar, en lånad karta och ett antal U-svängar senare så var vi äntligen på rätt spår igen.
Nåja livet skall inte vara för lätt och vi ligger nu äntligen i Dodgen och inväntar vår skönhetssömn.
Tillbaka till början?

Fredag. Fria träningen.

Trots några extra mil slutade resan till Knutstorp väl. Fredagen med tidsträning ville däremot inte följa mina instruktioner riktigt lika väl utan började redan på första varvet att jävlas.
Redan i första kurvan bankade problemen på dörren med fast hand och ett skarpt smällande från höger drivaxel tvingade mig att bryta redan på första varvet.
In i depån, fram med verktygen och igång med mekandet. Vad var då problemet? De visste inte fasen vi i alla fall. Vad vi däremot visste var att mekandet efter Gelleråsen hade resulterat i att en förspänning på yttre lagret hade minskats från 2 mm till 0 mm. Så med verktygen i ett fast grepp ändrade vi snabbt tillbaka till 2 mm förspänning.
Övertygade om att problemet nu skulle var löst entrade vi banan och lyckades med bravaden att ta oss sju varv runt banan istället för som tidigare bara ett.
Tillbaka in i depån, denna gång ganska irriterad. Hade samma sak hänt för två år sedan hade nog min ilska tagit överhanden och bilen lastats upp på släpet igen. Nu lyckades jag behärska mig och slet snabbt fram verktygen igen.
Vad göra nu då? mest rev vi bara vårt hår från våra skallar och mekandet var mest i ren frustation. När väl klocakn för tidsträning var slagen hade vi ännu inte funnit felet utan entrade banan med ett stort hopp till högre makter.
Tillbaka till början?

Fredag. Första Tidsträningen.

21 hungriga Formel Vee förare stod nu uppradade för att under gummirök och oljedimma slåss om "Pole Position"
Knutstorp är liten och tuff bana som erbjuder fina fajter även under en helt vanlig tidsträning.
Tidsmässigt drog Jakob Ljung längsta strået denna dag tätt följd av Lars Jonsson på 1,13,041. Clas-Göran Peterson tog tredje bästa tid på 1,13,074.

Personligen gjorde jag en repris och körde ett varv för att sedan ilsken som ett bi köra in i depån igen med smällande drivning. Mitt under allt mekande hade vi turen att Jens Hansen gjorde oss äran med sitt besök. Och tack för detta för han visste verkligen mer än han själv ville erkänna. Han sa direkt att felet säkerligen berodde på en trasig låsring som håller inre drevet på plats. En timma senare kunde vi konstatera att Jens hade helt rätt.
Jag började genast att leta delar hos mina konkurrenter. Tyvärr var det ingen vid banan som kunde hjälpa mig. Jag fick då tipset att ringa Billeberga vilket genast gav resultat.
Så nu klockan 20:00 sitter det en bättre begagnad drivaxel med samtliga attiraljer på plats. Provkörning verkade okej och jag är nu helt säker på kanonresultat under morgondagen.
Måste väl tacka mina supermekare Anderz och Johan som gjorde ett kanonjobb under hela dagen. Arbetsviljan tröt visserligen under vissa stunder vilket kan ses på bilden här under.

Tillbaka till början?

Lördag. Andra Tidsträningen.

Ja så var det då dags för min stora revanch, att pyngla upp mina konkurrenter och visa hur en formelbil verkligen skall rattas utmed Ring Knutstorp.
Till en början ngt försiktigt men snabbt ökande började jag att jobba upp tempen i mina däck samtidigt som hjärnan febrilt letade efter bromspunkter och riktmärken. Precis lagom till att jag kände mig säker på spåret runt banan började turen att återvända under ca 2 tusendelar för att genast byta skepnad till Mr Otur igen. Kalle Ljungberg som slarvat med sina oljeslangar förvandlade snabbt kurvan efter rakan till en halkbana genom att spilla ut litervis med olja i idealspåret. För att "hälla mer olja på branden" bestämde sig tävlingsledningen för att göra ett breake i tidsträningen och rödflaggade racet.
Nåja vi kom snart ut på banan igen och nu var goda råd dyra. Skulle jag pyngla mina konkurrenter fick jag verkligen rota fram ett ess ur ärmen. Idealspåret efter rakan var numera mera likt en sandkstrand i Israel fullt med olja under det tunna lagret av sand. Därmed skulle jag på något vis hitta de förlorade tiondelarna gågon annanstans.
I all iver att hitta nya tiondelar lyckades jag med bravaden att köra bort mig helt istället genom att snurra på två av de återstående fyra varven. Därmed skulle jag ännu en gång starta LÅÅÅNGT bak i fältet, tionde plats. Asdåligt om jag får säga min egna mening. Jag får väl nöja mig med det lilla positiva som fanns just då, att min låda numer fungera bra. Men vem fan nöjer sig med det??
Tillbaka till början?

Nya klassen
Jakob Jung 1,12,785
Clas-Göran Peterson 1,13,074
Curt Johansson 1,13,115
Catharina Hansen 1,13,713
Axel Madsen 1,13,891
Richard Madsen 1,14,082
Sven-Åke "Billeberga" Svensson 1,14,403
Sven-Erik Hedman 1,14,482
Mikael Johansson 1,14,820
Seved Lundberg 1,14,841
Thomas Nyberg 1,15,401
Linus Sjöberg 1,16,493
Lars-Gunnar Johansson 1,16,955
Olle Grimstedt 1,17,106

Äldre klassen
Lars Jonsson 1,13,039
Alf Andersson 1,15,854
Morgan Wiberg 1,16,061
Alf Karlsson 1,18,333
Bengt Gelotte 1,18,874
Louis Banka Johnsson 1,19,564
Bertil Persson 1,20,241
Jörgen Eriksson 1,20,607
Lennart Mattson 1,21,172
Sven-Göran Berggren 1,23,251
Kent Baeck 1,24,048

1200 cc
Karl G Ljungberg 1,28,230
Tillbaka till början?

Startuppställning.




Pole Position

Lars-Inge Hulterström Stefan Nilsson
Lars Jonsson Jakob Jung
Curt Johansson Clas-Göran Peterson
Axel Madsen Catharina Hansen
Sven-Åke Svensson Richard Madsen
Mikael Johansson Sven-Erik Hedman
Thomas Nyberg Seved Lundberg
Morgan Wiberg Alf Andersson
Lars-Gunnar Johansson Linus Sjöberg
Alf Karlsson Olle Grimstedt
Louis Banka Johnson Bengt Gelotte
Jörgen Eriksson Bertil Persson
Sven-Göran Berggren Lennart Mattson

Söndag Race.

Där stod jag, bakflyttad ännu ett led till numera sjätte ledet. Detta för att två bilar flyttas in i vårt heat. Det var Stefan Nilsson och Lars-Inge Hulterström som lämnat Formel ny denna helg för att istället köra med oss.

Besviken över min plats kändes allt överspelat. Mina chanser på Cupen var härmed helt borta och jag var inte nervös ett skit. När väl trettiosekunderskylten visades var det med stort missmod jag lät varvräknaren omjusteras till 4500 rpm och för att inte alltid följa samma mönster lät jag nålen vandra vidare till 5500 rpm denna gång. Jag hade ju inget att förlora tyckte jag.
Startdomaren lyfte sin vänstra hand för att visa att starten snart var släppt. Mina nerver gjorde trots allt ett tappert försök att krångla till matsmältningen en aning men i nästa sekund var vi iväg. Att justera mätarnålen var tydligen ett bra beslut då min start var ovanligt bra. Eller var det avsaknaden av fjärilar i magen som skärpte min startprocedur. Personligen tyckte jag att min reaktion var ngt seg. Men det är inget att bry sig om då jag nu in i första högern redan klättrat två platser. Framför mig hade jag Svenna som redan ville sätta in en stöt på Catharina. Catharina höll undan i några kurvor men fick snart se sig slagen av Svenna. Jag tog i för allt vad tygen höll och kände att bilen följde mina komandon rätt bra trots att motorn kändes ngt svag ut ur kurvorna.
Till en början tappade jag lite mark fram till Svenna men så gjorde även Catharina. Återigen flyttade jag fram bromspunkterna och i vissa fall höll jag kvar på bromsen även in i kurvorna. Taktiken var god för så sakteliga började avståndet fram till Svenna att krympa. Även Catharina hade tagit ganska bra på Svenna, så pass bra att hon när som helst var mogen för att ge igen. Min plan var just då att dra nytta av deras fajt där jag av bara farten kanske skulle kunna komma om dem båda.
Med nytt hopp i själen och fräscha ideer i skallen var fast besluten att ändå göra ngt vettigt av detta race. Ut på rakan med bara fyra varv kvar beslutade jag mig för att nu ta i ännu hårdare. Bära eller brista, jag hade inget att förlora jag skulle ta dem bägge annars kunde jag lika gärna stannat hemma. Ja vad säger man? Jag har hört ett utryck, och som gammal Saabägare har jag aldrig fattat det riktigt. Det lyder "en gång Saab, alltid Saab". Jo jo du! i detta fall säger jag "en gång otur, alltid otur". Detta utryck fattar jag däremot mycket väl, för väl inne i gamla velodromen lyckades oturen springa ifatt mig ännu en gång och med fast hand tog det tag i hela problemet med att jag hade börjat bli lite nöjd igen. Tro ni inte att mitt i all skiten med växellådsras och allt så valde min motor att även den lämna in för gott. Ett kraftigt krasande ljud skvallrade om att helgen var över.
I fortsättningen tänker jag nöja mig med att betala bara inträde för det blir fan så mycket billigare än att betala för en startavgift som inte används fullt ut ändå. Det slutar ju ändå med att jag står och tittar på mesta tiden av helgerna numera.
Nu så här några timmar senare har jag fattat beslutet att ge upp för säsongen och invänta vintern där bilen skall totalrenoveras. Nästa år skall Teamet ta nya tag och jag lovar er alla att inte ge upp förrän segern är min.
Resultat av helgen ser ni som vanligt nedan.

Nya klassen
1:a Jakob Jung
2:a Clas-Göran Peterson
3:a Curt "Curre" Johansson
4:a Catharina Hansen
5:a Axel Madsen
6:a Thomas Nyberg
7:a Richard Madsen
8:a Sven-Erik "Svenna" Hedman
9:a Lars-Gunnar "Lars Vegas" Johansson
10:a Sven-Åke "Billeberga" Svensson
11:a Linus Sjöberg
12:a Olle Grimstedt
13:e Seved Lundberg (Brutit)
14:e Mikael Johansson (Brutit)

Äldre klassen
1:a Lars Jonsson
2:a Alf Andersson
3:a Morgan Wiberg
4:a Louis Banka Jonsson
5:a Alf Karlsson
6:a Lennart Mattson
7:a Bertil Persson
8:a Bengt Gelotte
9:a Jörge Eriksson
10:a Sven-Göran Berggren (Brutit)

Tack för ordet
Mikael Johansson