"Tävling Till Nicks Minne" i Anderstorp 7-9 Juni 2002


Tillbaka

Hej kära läsare!

Välkomna tillbaka till ännu ett referat från Formel Vee Sverige!


Hoppas ni funnit vår information givande så här långt.
Vill inleda denna sida med ett par Ord om Nick Tammemägi som tyvärr lämnade oss under senare delen av förra säsongen. Nick hade en längre tid kämpat mot en envis cancer.
Trots sin envis sjukdom vägrade Nick ge upp utan fullföljde hela säsongen 2000 bakom ratten på sin Formel Vee.
Nick började sin racingkarriär redan på 60-talet och tävlade därmed när formel Vee begav sig på riktigt. Hans resultat var varierande och många bilar passerade Nicks ägande.
Många av dagens Formel Vee bilar på banorna har på ett eller annat vis passerat nicks närvaro. Några med Nick bakom ratten och en stor del med Nick som mekaniker. För att nämna några så är min egna Beach Car som jag vann cupen med 2000 och Ulf Petersons BmVee renoverad av Nick.

Nick var utan tvekan en mycket stor om inte en av de största mekanikerna på just Formel Vee bilar. Hans ideér verkade aldrig sina och entusiasmen hos Nick och alla i hans närvaro var obeskrivlig.
Nick kommer alltid att vara med oss vid banan och för att hedra hans minne har årets tävling i Anderstorp fått det inofficiella namnet

"Tävling till minne av Nick".

"Tack Nick för en god kamratskap och många underbara ögonblick vid banan"

Dagarna före race.

Fredag. Fria träningen.

Lördag. Första Tidsträning.

Söndag Andra tidsträning.

Startuppställning.

Söndag Race.




Dagarna före race.

"Ja vad gör då en racingförare dagarna innan race" undrar ni säkert. Fast å andra sidan skiter ni kanske i de me och bara vill veta hur det gick. Men som härskare över denna sida bryr jag mig inte dugg om era åsikter i detta fall utan bara skriver och hoppas att någon vill läsa mina ord.
Mina dagar innan race handlar om att varje dag gå ner till garaget och klappa om bilen för att få den mera medgörlig och vänligt inställd till min brutala behandling senare i helgen. Lite då och då skämmer jag bort bilen med lite nya eller bättre begagnade delar.
Fast just inför denna helg har jag stora förväntningar på mig själv och bil. Senast på Kinnekulle hade vi översta pallplatsen inom räckhåll och missen var min.
I övrigt har tjejen och jag diskuterat vad vi skall hitta på för extra till denna hemmatävling. Förslagen har varit många men tiden är knapp när vi jobbr heltid båda och skolavslutningarna är i faggorna. Mycket o göra och beslutet kom sent men känns bra. Läs vidare så lär ni få höra vad Team B.R.A. bjöd på just denna helg.

Fredag. Fria träningen.

Först var jag lite tveksam till att köra fria träningen. Priset var åt helvete för högt. 500 spänn för två pass som sedemera visade sig bli tre pass, 400 spänn för elen och 1000 spänn i startavgift är mycket pengar som kan användas till mycket annat kul.
Men talar vi om kul saker går nog inget upp mot att få ratta en formelbil runt en bana. Så jag slog till och tog hela paketet denna helgen. 1900 spänn fattigare och rejält stressad började då ännu en helg vid banan.
Första passet gick hyffsat med bra tider men med ett fruktansvärt dåligt oljetryck och en oljetemp på närmare 150 grader. Oron växte och jag började tvivla på om inte hettan skulle knäcka min motor.
Vid ett tillfälle stannade jag till inne i depån för att få mina stötdämpare fram justerade. Detta för att korrigera mina låsande bakbromsar. Resultatet gav noll och jag fick fortsätta kämpa med reducerad bromskraft fram. Detta medförde att andra passet lämnades där hän och jag inriktade mig på att fixa bilen till sista passet.

Tjejen och jag drog iväg för att hämta de verktyg som saknades för att kunna rätta till bilen. Väl tillbaka möttes vi av att vårt Team tält försökt dra sin kos, och numera låg upp och ner ca fem meter från den plats vi hade anvisat. Men med goa konkurrenters hjälp hade vi snart tillrättavisat tältet igen och denna gång med hårdhandskarna.
Nu var det då dags för bilen att få sin omgång. Några timmars intensivt justerande senare satt jag åter i bilen. Och observera att trots den rådande stressen hade jag o trot eller ej RENA händer. Ja jag hade haft spenderarbyxorna på mig och införskaffat handrengöring.

Väl ute på banan igen för att konstatera att mekandet gett noll resultat. Arg som ett bi tog ja i för allt vad tygen höll och körde på fyrhjulssladd genom kurvan ut på gamla start och målrakan. I nästa kurva blev jag varse om att sladden inte berodde på att jag tog i utan ngn going hade slabbat olja på hela banan.
Ett säkert 50 cm brett spår runt hela de 4025 meterna omöjliggjorde körningen och jag avbröt därmed körningen.

Lördag. Tidsträningen.

Nu gäller det tänkte jag och hoppade ner i bilen. Hettan var olidlig och vätskan gav mig liv igen efter att ha känt strupen strama ihop sig av uttorkning.
Bilarna linade up och jag stod långt fram i ledet. Det ända som oroda mig var att min normala nervositet var som bortblåst. Jag kände mig lugn som en filbunke trots misslyckade varv hela fredagen. Detta är inte bra, nervositeten skärper nämligen sinnet och hjälper en att fokusera bättre på vad man gör.
Ute på banan hade jag glömt allt som jag lärt mig under tidigare år bakom ratten. Istället för att stå på och ge järnet från början fick jag en hjärnblödning och började släppa om bakomvarande bilar. Min urusla plan gick ut på att få fria varv. Vilket säkert hade funkat om bilarna gått ut på banan i den ordning de var snabbast.
En riktigt trist formel junior förare sabbade åtskilliga varv för mig genom att söndagsköra genom kurvorna samtidigt som hela banan togs i anspråk. Jag kunde inte köra om trots att jag var betydligt snabbare. Väl ut ur kurvan stampade han sedan plattan i mattan och med sin betydligt motorstarkare bil formligen flög han ifrån mig.
Det tog mig ca 2 varv att fatta att jag skulle ge upp och istället låta en lucka byggas upp fram till honom.

Med andra ord så lyckades jag aldrig få till det där riktiga varvet och när sedan tävlingledningen lyckades paja ihop träningtiderna redan på andra varvet så var denna helg rejät körd för min del. Jag skulle starta 8:a. Lyckan var stor men ilskan var enorm. Tävlingsledningen skyllde på datorstrul men att tidtagningen fungerat 10 minuter av träningspasset. Skitsnack om ni frågar mig. 7 förare fick bara en tid (normalt är det två) och jag körde hela passet så nog borde jag som andra fått två tider på 10 minuter.

Startuppställning.

<


Pole Position
Michaela Axelsson 2,01,533 (Junior) Clas-Göran Peterson 2,00,478
Axel Madsen 2,02,945 Jakob Jung 2,02,165
Catharina Hansen 2,03,428 Sven-Åke Svensson 2,03,116
Mikael Johansson 2,05,043 Seved Lundberg 2,03,571
Lars-Gunnar Johansson 2,06,454 Curt Johansson 2,06,389
Olle Grimstedt 2,07,392 Alf Andersson 2,06,859
Anders Eriksson 2,09,201 (Junior) Anton Svensson 2,08,571
Jörgen Eriksson 2,19,992 Lars-Göran Sjöberg 2,13,776 (Junior)
Kjell Svensson 2,23,207 Bo Pettersson 2,20,167

Söndag Race.

Äntligen var det så dags för start. Idag skulle jag då starta åtta vilket störde mig otroligt mycket.
Framför mig hade jag Catharina Hansen och planen var spikad. Foten var låst i sitt rätta läge och nålen pekade på 4500rpm. 5 sekunderskylten kom upp och jag började räkna i mitt huvud. Röd lampa skvallrade om att vi nu var mycket nära den ultimata kicken. GRÖNT och gasen stampades i botten samtidigt som kopplingen slirades till fullt grepp. Ett lätt hjulspinn avslöjade att min start blivit i det närmaste optimal och jag var direkt om Catharina. Jag tvekade någon tiondel och stampade sedan ner gasen igen till läget "max luftflöde".
Seved smet upp på min insida och jag fick ge efter. Ut på rakan, Clas-Göran som haft Pole tappade kraftigt. Jag tvekade inte en sekund i detta ögonblick utan la mig direkt bakom Seved och drog nytta av suget. Slutet på rakan kom efter en lång väntan och jag var lite för tidig på bromsen, genom kurvan och ett perfekt spårval gav mig bra fart ut ur kurvan. Så pass bra att jag kunde köra om Seved.
Nästkommande varv kämpade jag febrilt för att ta mig ifatt Axel, Billeberga och Jakob. Enligt mekchefens gester gick det bra. Jag kunde dessutom själv se att jag kom närmare för varje kurva.
Tyvärr (för min del) hade jag glömt Seved som nu var mig i hasorna igen och denna gång inte ensam, han hade sällskap av Lars-Gunnar.
I tre varv kämpade vi sedan om fjärdeplaceringen för att på fjärde varvet få sällskap av Catharina som hade en betydligt snabbare bil än oss. På rakan var vi som tre Epa-traktorer som förirrat sig till Autobahn. Catharina susade om oss.
På gamla start och målrakan hetsade hon mig att göra ett av mina misstag. När jag såg henne i backspegeln insåg jag att jag inte skulle ha en chans på rakan. Och mycket riktigt hon susade om mig i slutet och jag gjorde inga som helst försök att stänga dörren utan lade snabbt upp en plan som bygger på en gammal klassiker. Jag höll yttre spåret men inte så pass långt ut att hon kunde välja spår. Catharina fick därmed köra i det betydligt långsammare innerspåret. Min sträcka att kör blir längre men väl ut på rakan har jag ett rakare spår och bättre fart. Misstaget bestod i att GLÖMMA växla ner in i kurvan. Hur i helvete kan man glömma något sådant. Snacka om hjärnblödning.

Nåja gjort är gjort och nu skulle jag bara jaga ifatt dem igen vilket visade sig inte var så svårt. Det är mycket enklare att jaga än att bli jagad jag lovar.
Väl ifatt dem in i kurvan till nya start och mål kunde jag se att Billeberga gjorde ett litet misstag och fick en rejäl sladd på bilen. Seved kunde inget göra utan råkade köra på Billebergas nos. Detta gjorde att jag fick fritt fram att köra om dem alla tre. Seved var dock snabbt tillbaka och utmanade mig in i nästa kurva. Jag var en aning feg och gav efter.

Nu var det rakan som skulle avgöra vem som verkligen var tuffast. Seved först och jag hack i häl. Min nos var nog knappt en decimeter bakom Seveds växelreglage. Jag hade bara en tanke i huvdet "jag ska inte fega". Normalt vill jag inte ligga så tätt efter en annan bil med tanke på att vi alla har så olika bromspunkter men Seved gjorde det enkelt för mig. Hans tanke var nog att stänga lite för mig vilket gjorde att jag kunde lägga mig lite utanför hans spår i slutet.
Tålmodigt inväntade jag 100 meterskylten, väntade sedan någon hundradel och stampade på bromsen. Seved hade exakt samma procedur. Vad vi inte visste var Att Michaela i sin Junior hade slabbat ut olja på banan. Seved gjorde en piruett framför mig och for rakt av banan ut i gräset. Själv bromsade och styrde jag för allt vad jag var värd men helgen var över. För andra gången i min karriär stod jag i lecakulorna och tittade på mina konkurrenter. Skillnaden denna gång var bara att nu var det race, förra gången var det under den fria träningen.

Missmodig som vanligt släpade jag hem min bil, ställde den i garaget och började fundera på nästa helg då det är Karlskoga som hälsar oss välkomna.
Och som alltid så lovar jag att denna gång ta en pallplats. Jag vet att jag kan, bilen räcker till och jag har visat att det är möjligt.

Ja kära läsare jag lovade ju att tala om vad Teamet bjöd på denna helg. Minnet sviker och min kära flickvän som korrekturläser innan publicering räddade mig ännu en gång.
22:00 på lördagskvällen ställde sig tjejen och bakade snabbt ihop Sveriges troligtvis tre godaste pajer. Dessa uppskattades rejält av mina konkurrenter.
Här har ni det verkligt stora med Formel Vee, vi är konkurrenter på ett mycket annorlunda vis. I depån är vi alla bästa polare.

Tack för ordet
Mikael Johansson